Elke dag lees je in de krant of zie je op tv wel iets over hackers. Mensen die via malware, phishing e-mails, ransomware en DDOS aanvallen gegevens of geld van anderen proberen te krijgen (stelen). Dit is vaak gericht op bedrijven, banken en belangrijke websites/grote webshops, want daar valt, als ze het goed doen, veel te halen. Maar je hoort ook steeds vaker dat ze zich ook richten op de gewone consument. Door daadwerkelijk een computer te hacken, maar ook door het versturen van e-mails waarmee ze dreigen zogenaamde foto’s van je bekend te maken of door zich bijvoorbeeld voor te doen als je bank of telecomprovider. Het beveiligen van je computersysteem of notebook is tegenwoordig dan ook erg belangrijk. Binnen de ICT moet je bij beveiliging denken aan netwerk beveiliging, server beveiliging, PC beveiliging en back-up beveiliging. Alle vier hebben ze hetzelfde doel: het beveiligen van je data. Want daar draait het uiteindelijk om, dat je gegevens, welke gegevens dat dan ook zijn, veilig staan.

Beveiliging netwerk

Met een goed gekoezen wachtwoord bescherm je jouw draadloze internetverbinding tegen ongewenste gebruikers. Het goed beveiligen van je WiFi heeft namelijk meerdere voordelen:

  1. Niemand heeft ongewild toegang tot jouw inloggegevens, bestanden, apparaten en eventuele printers.
  2. Computersystemen worden minder gemakkelijk aanvallen
  3. Computersystemen zijn minder gemakkelijk te infecteren met een virus
  4. Betere internetsnelheid doordat niet iedereen je WiFi kan gebruiken
Beveiliging server

Servers zijn voor hackers veel interessanter dan een gewoon computersysteem. De reden is heel simpel, want op een server zijn veelal veel meer computersystemen aangesloten. Dus wanneer ze een server binnendringen, hebben ze in één klap veel informatie te pakken. Dat kun je het beste op de volgende manier doen:

  1. Zorg voor een goede firewall
  2. Zet alleen de hoognodige poorten op de firewall open
  3. Zet alleen de hoognodige informatie op de server
  4. Controleer updates voordat je ze uitvoert
  5. Controleer de logboeken van de server op verdacht gedrag (bijvoorbeeld mensen die de server scannen)
  6. Gebruik goede wachtwoorden en wijzig deze regelmatig
  7. Maak de regels over hoe bestanden en systemen beveiligd moeten worden niet te ingewikkeld voor uw medewerkers en collega’s anders worden deze alleen maar genegeerd.
Beveiliging werkplek

Als je de beveiliging van je netwerk en server geregeld hebt, is het ook belangrijk om eens goed te kijken naar de beveiliging van je computersystemen, notebooks, tablets en smartphones. Antivirussoftware is een goede eerste stap, maar bij een notebook eigenlijk niet genoeg. Omdat notebooks regelmatig meegenomen worden en dan bijvoorbeeld aan een ander netwerk worden gehangen. Maar een veilig besturingssysteem en een schoon en up-to-date systeem helpen zeker ook mee om risico’s te verminderen.

Beveiliging back-up

De beveiliging van de back-up is er eentje die heel vaak in het rijtje van beveiligen wordt vergeten. Dan is alles goed beveiligd, behalve de back-up waar alle belangrijke gegevens ook opstaan.